CLUBKAMPIOENSCHAPPEN 2025 – DAG #6
BLOG donderdag 19 juni
Vrijdag 4 april namen Edwin, Sanne en ik deel aan een sport-medische conferentie op het Nationaal Tennis Centrum in Amstelveen. De openingssessie van anderhalf uur ging integraal op aan: Hitte! Professor Ollie Jay is de wetenschapper die voor The Australian Open een hitteprotocol ter bescherming van spelers en publiek ontwikkelde. Met zijn team aan de Universiteit van Sydney ontwikkelde hij met meteorologen een nieuw meetsysteem om naast temperatuur en windsnelheid ook de luchtvochtigheid te meten. Omdat in Australië met name de luchtvochtigheid enorm verschilt van plek tot plek, bouwden ze een landelijk netwerk met die nieuwe meetapparatuur, en ontwikkelden een app die inmiddels voor iedereen te gebruiken is. Niet alleen geeft de app aan wat de omstandigheden zijn, maar ook welke maatregelen je moet treffen om met de hitte om te gaan. Zowel het netwerk als de app worden in vrijwel alle grote Australische sporten / competities gebruikt. Meer informatie op wikipedia: https://en.wikipedia.org/wiki/Australian_Open_extreme_heat_policy.
Professor Hein Daanen (VU Amsterdam) bracht in beeld wat hitte met ons lichaam doet, vooral in combinatie met inspanning. Ten slotte zoomde Dr. Jelmer Alsma (Erasmus MC Rotterdam, o.a. verantwoordelijk voor de gezondheid van de deelnemers aan de marathon van Rotterdam) in op de maatregelen die je kunt nemen om hitte-aandoeningen te voorkomen, en hoe te handelen als iemand door de hitte wordt bevangen.
Voor en na de halve finale Herendubbel A is de wedstrijdleiding (ik speel met Dick, één van de wedstrijdleiders) druk met de hitte die ons komend weekend gaat treffen. In de media verschijnen berichten van (sport)evenementen en festivals die omwille van de hitte worden afgelast, en de Run op de Ring wordt van 7 kilometer teruggebracht naar 3,5. Wat gaan wij zaterdag doen om iedereen heel te houden?
Uit mijn aantekeningen van het congres van 4 april, met in de kantlijn “voor de vereniging”:
1. Standaard parasols bij alle bankjes op de banen;
2. Een ijsmachine, zodat spelers nek en schouders kunnen koelen met ijs in een handdoek;
3. Gebruik tarpen (tentdaken zonder wanden, zeg maar). Ik zie meer in het planten van bomen op het terras die je als parasol snoeit (beetje zoals de platanen waaronder in Frankrijk de dorpelingen jeu-de-boules spelen);
4. Werk aan hitte-bewustzijn tijdens trainingen, dus deel de les zo in dat bij grote warmte leerlingen energie genoeg hebben om tot het einde te blijven spelen;
5. Begin je wedstrijd rustig zodat je energie behoudt om tandjes bij te zetten als dat nodig is. Begin je op 100%, kan het alleen maar minder worden onder zulke zware omstandigheden.
6. Begin zo vroeg mogelijk op de dag, en mijdt de warmste uren;
7. Kleding: wit – wit – wit!
8. Zorg voor gratis zonnebrand (check – maar wel iets lager ophangen zodat kleine kinderen en rolstoeltennissers erbij kunnen), en gebruik altijd factor 50;
9. Geef iedereen plantenspuiten mee de baan op (check – blijf wel zonnebrand smeren want als je je gezicht nat maakt en droog wrijft, is ook je zonnebrand weg);
10. Kort zo nodig wedstrijden in – speel pro-sets of stel het beslissend punt systeem verplicht. Dat houdt de wedstrijden korter;
11. Las na elke game 90 seconde drinkpauze in;
12. Zoek een watercooler-firma als sponsor – open toernooi van TV Geuzenveld had dat indertijd, elke wissel koud water beschikbaar, dan ga je vanzelf meer drinken.
13. Beperk de alcohol-consumptie tot een minimum.
Zaterdag 21 juni, finaledag. Verwachte temperatuur: 27 graden (in de schaduw), 30+ op de baan.
Fulco
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
CLUBKAMPIOENSCHAPPEN 2025 – DAG #5
BLOG woensdag 18 juni
In de loop van de ochtend ben ik op het park. Cor zit achter een tafel in het clubhuis (altijd dezelfde, de kleine vlakbij de schuifpui aan de kant van baan 4) en deelt de spelers voor de volgende ronde van de instuif in. Overal liggen flyers van het Open Toernooi en ik herinner me dat ik gisteravond Marc een grote poster op het raam heb zien plakken. Cor roept me en wijst naar de smashcourt banen. “Helemaal gedaan. Ze hebben ze geklopt en daarna zijn ze d’r met de stofzuiger overheen gegaan. En nieuw zand er op, natuurlijk.” Rinus komt erbij staan en zegt: “Zul je zien dat er gepiept wordt dat er weer teveel zand op ligt.” Ik kijk naar de banen. Het groot onderhoud zie je er aan af. Er ligt inderdaad nieuw zand op, maar ik hoor niemand piepen.
We hebben een examentraining gepland: mijn collega Smahan heeft begin juli een dubbeltraining die door de KNLTB wordt beoordeeld. Vandaag komen vier leerlingen naar baan 1, zodat zij met hen de les kan oefenen. En we hebben een foto voor onze lespagina nog, dus plakken we er gelijk een fotosessie aan vast. Rondom het weekend moet het lesaanbod voor na de zomer online.
Na de examentraining drinken we thee in het clubhuis. Suijie en Marit leiden vanmiddag met Liselot de jeugdclubkampioenschappen met aansluitend samen eten en filmavond, maar zitten nu – ieder achter een eigen laptop – driftig te puzzelen op de teamindeling van de najaarscompetitie. We steken de koppen bij elkaar en na een klein kwartier is alles duidelijk. Terwijl de kinderen het terras op en het clubhuis in stromen, drukt Marit op de knop. En appt de indeling snel naar de competitieleider, want de deadline is vandaag. Nog voor ze daarmee klaar is, valt de uitnodiging voor het Ouder-Kind Toernooi (zondag 29 juni) mijn mailbox binnen.
Terwijl Smahan de spullen voor de Rollers & Runners wedstrijden van vanavond klaarzet, zeg ik gedag. Mijn moeder is jarig en ik ga asperges eten bij mijn ouders. Pas in de trein bedenk ik me hoezeer de clubkampioenschappen deze week de aandacht opeisen, maar ook dat intussen van alles gewoon doorgaat. En dat ik mijn cadeautje in de bestuurskamer heb laten liggen.
Fulco
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
CLUBKAMPIOENSCHAPPEN 2025 – DAG #4
BLOG dinsdag 17 juni
Een appje valt mijn telefoon binnen. Ik ben voor de dag ingeroosterd als Hoofd Bijzaken. In de appgroep van ons competitieteam is een oproep rondgegaan: wie leveren de extra handjes rondom de wedstrijdtafel? Aangezien we met dertien spelers zijn (we spelen twee competities) tikt dat aan. En nu is er een rooster. Terwijl ik op zoek ga naar mijn CK-sweater (zo’n donkerblauwe, met die gele ballentennisser voorop) schieten me verschillende mogelijkheden voor mijn takenpakket door het hoofd: de drankjes halen voor de wedstrijdleiding; de Polaroid foto’s maken van de spelers (en die op de muur in de gang plakken bij het juiste speelschema); de dropjes aanvullen; deelnemers zonder Limited Edition Club Demper (LECD) aan de LECD krijgen; winnaars feliciteren, verliezers troosten. De mogelijkheden zijn eindeloos realiseer ik me, en trek mijn trui aan.
Omdat vijf wedstrijden uitvallen door ziekte, heeft het Hoofd Bijzaken een rustige avond. Tijd genoeg om mijn ogen uit te kijken: de voorraden van de bar vliegen erdoorheen, bestellijsten maken (en boodschappen doen) is een dagtaak; de wedstrijdleiding beschikt over een dropjes-voorraad van meerdere kilo’s; op honderden voorgedrukte papiertjes worden de wedstrijden van de dag ingevuld en als de spelers zich hebben gemeld, in de wacht gelegd voor een baan; op het banenbord hangen de wedstrijdformuliertjes van de potjes die nu worden gespeeld; op die formuliertjes wordt de stand genoteerd, die later in het planningssysteem wordt ingevoerd; het systeem genereert de volgende wedstrijd en stuurt de spelers direct bericht per mail; wedstrijdleider Dick houdt scherp in de gaten wie nog op de foto moet (check logboek!) – alle namen in de speelschema’s krijgen een gezicht. De voorraad Polaroid cassettes is indrukwekkend. In de bestuurskamer wordt een flink deel van de vloer door de prijzen in beslag genomen. De hoeveelheden LECDs lijken eerder toe dan af te nemen. En al die blikken ballen – tot aan de finales is doorgerekend hoeveel ballen er nodig zijn.
Terwijl ik (eindelijk!) drankjes haal voor de wedstrijdleiding, denk ik terug aan de tijd toen ik mijn geld verdienen met het organiseren van publieksevenementen. Voor een geslaagd evenement geldt: 10% inspiratie, 90% transpiratie.
Zaterdag finaledag – voor alles!
Fulco
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
CLUBKAMPIOENSCHAPPEN 2025 – DAG #3
BLOG maandag 16 juni
Het is een grappig groepje, dat als los zand aaneen hangt: Bram en zijn broer die zelden praten en vooral doen, Sofia die zoals altijd het hoogste woord voert, Dylan die juist altijd stil is. Ze spelen een dubbelspel waarbij ze na vier servicegames wisselen van partner. Nelin is net nieuw en ze doet samen met haar Engelstalige moeder een reeks challenges die allemaal gaan om het in de rally houden van de bal. Ze staan op één van de geschilderde miniveldjes, naast Marcus en Toby, die van het andere minibaantje langzaam maar zeker een voetbalveld maken. Op baan 2 en 3 spelen Felix, Sixten, Siep, James, Hein en Willem een dubbel- en een enkelspel volgens een door mij veel te genuanceerd bedacht doordraai-systeem. Op de picknicktafel staan een kan limonade en een stapel bekers, aan de rand van het terras vier bakken water waar de kinderen af en toe hun hoofd in stoppen. De zon knalt van de hemel.
Om mijn leerlingen uit te dagen om deel te nemen geef ik in de week van de clubkampioenschappen geen les. Maar niet iedereen neemt deel. Voor de kinderen die niet deelnemen, begeleiden mijn collega Smahan en ik drie instuiven. Deze instuif is één van de vele spin-offs van dit toernooi. Wat begon met het idee om een keertje clubkampioenschappen te organiseren, werd al snel een ontplofte confettifabriek: voor de volwassenen drie leeftijdscategorieën met in drie wedstrijdenvormen drie niveaus; jeugdclubkampioenschappen met twee niveaus; drie instuiven voor niet-deelnemers; een Rollers & Runners toernooi voor rolstoeltennissers; een dagtoernooi voor jongeren; finales, BBQ, live muziek en volwasseneninstuif op zaterdag 21 juni.
Wat een feest.
Fulco
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
CLUBKAMPIOENSCHAPPEN 2025 – DAG #2
BLOG zondag 15 juni
Het begon twee jaar geleden. Niki deed de opleiding tot scheidsrechter en wilde oefenen. Om te oefenen had ze een stoel nodig, een scheidsrechterstoel. Ergens achter baan 12 stonden twee zeecontainers waar de onderhoudsploeg de materialen bewaarde. Daarnaast stond een oude garage met een lek dak – en daar had ik de sleutel van gekregen. Terwijl ik naar manieren zocht om mijn spulletjes tegen vocht en schimmel te beschermen, begon Niki over die stoel.
In de struiken rondom de containers en die lekke garage lagen de resten van een roemrucht verleden: een onduidelijke kar die eigenlijk gewoon was ingestort, verrotte lijnenbezempjes, stapels plastic gravellijnen (met van die opstaande randjes), krom gebogen enkelpaaltjes, grijze en gescheurde houten platen, planken & plinten, stukken gaas, een scorebord zonder die gele en rode ballen – alles in ver gevorderde staat van ontbinding en flink overwoekerd door gras, klimop en bramenstruiken. In deze nauwelijks vermomde vuilstort herkenden Niki en ik de resten van ten minste één scheidsrechterstoel. Het aluminium bijna zwart uitgeslagen, het vaal-rode stoeltje gescheurd maar niettemin: een stoel! We sleurden het ding de bosjes uit en begonnen aan de Grote Schoonmaak: Niki ging het ding met duizenddingendoekjes en schuursponzen te lijf, ik zaagde en schroefde van multiplex een nieuw stoeltje en Marc maakte er een poster van. (Tot op de dag van vandaag draagt Niki de littekens van alle insectenbeten die ze opliep tijdens de Grote Schoonmaak.)
But life is what happens when you’re busy making other plans – de glansrijk gerenoveerde scheidsrechterstoel werd in de garage gezet, wachtend op de vergetelheid. Tot de clubkampioenschappen 2025. Er ontwaakte iets in Niki, en we hoorden de stoel opgelucht ademhalen. We hebben ‘m opgepoetst. Dinsdag gaat Niki oefenen, zaterdag 21 juni bij de finales voor ’t echie – kom kijken!
Fulco
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
CLUBKAMPIOENSCHAPPEN 2025 – DAG #1
BLOG zaterdag 14 juni
De eerste editie van de clubkampioenschappen in de geschiedenis van onze vereniging gaat van start. De wedstrijdleiding verraste eerder al met prachtige affiches, en nu krijgen alle deelnemers ook nog de eerste ATC Kadoelen Demper (limited edition)!
Om 10 uur gaan de eerste enkels en dubbels in verschillende leeftijds- en speelsterkte-categorieën de baan op. Er wordt de hele week door gespeeld, finales zaterdag 21 juni.
Om 13.00 uur gaat het jeugdtoernooi van start. De kinderen spelen een dubbeltoernooi, zonder vaste koppels. Tweede speeldag: woensdagmiddag 18 juni, met aansluitend samen eten en film kijken. Finales: zaterdag 21 juni.
Ook voor de rolstoelspelers is het toernooi begonnen, met de eerste ronde om 10.00 uur. We hebben de regels zelf bedacht: Rollers & Runners Dubbeltoernooi. Elk koppel bestaat uit een rolstoelspeler en een lopende speler. De roller mag de bal twee keer laten stuiteren, de runner één keer. Bovendien: de roller mag scoren, de runner niet. De koppels spelen games in een wedstrijd van een uur. Er wordt gespeeld met groene stip-ballen die omdat ze iets lichter zijn, tot langere rally’s leiden. We spelen een poule met vier koppels dus drie wedstrijden. Tweede ronde doordeweeks, de laatste ronde zaterdag 21 juni.
En de foto? Twee weken geleden gemaakt door Tom Feenstra tijdens een bezoek van de jury van de Amsterdamse Pluim, een prijs voor inclusieve sportverenigingen in de stad. Binnenkort horen we of we tot de laatste drie behoren. Duimen maar!
Fulco