Re-integratieklas
26 februari 2025

Geblesseerd geraakt? Blijf in beweging en werk onder begeleiding aan fitheid en herstel
Elke zaterdag 13.00 - 14.00 uur, baan 1.
Je raakt geblesseerd. Omdat je niet kunt tennissen, kom je niet naar de club. Je bent geen speler meer. Hoe langer de blessure duurt, hoe groter de afstand tot de vereniging. Als zo’n periode te lang duurt en de afstand tot de vereniging te groot wordt, zeg je je lidmaatschap op. Dat kan wel anders!
Geblesseerd
Een blessure heeft de neiging om zichzelf in stand te houden, om drie redenen:
1. Geblesseerden bewegen (veel) minder. Wie een knieblessure heeft, stopt niet alleen met tennissen maar ook met fietsen. Mensen met een geblesseerde schouder, tillen veel minder. Maar lichte duurinspanning (fietsen) en regelmatige krachtinspanning (boodschappentassen en kinderen tillen) houden ons fit. Geblesseerde spelers worden snel minder fit. Minder fitte mensen herstellen minder snel;
2. Fysiotherapeuten geven hun cliënten oefeningen. Maar oefeningen zijn saai, zeker voor mensen die hun sport leuk vinden omdat ze achter een balletje mogen aanrennen. Dus doen geblesseerde spelers doorgaans niet alle oefeningen, en ook niet zo vaak als dat zou moeten;
3. De geblesseerde speler raakt geïsoleerd. De speler ziet de tennismaatjes niet meer, zit niet meer in de groepsles en speelt als het tegenzit geen competitie meer. Het wegvallen van het sociale netwerk demotiveert.
Re-integratie
Daarom: een re-integratieklasje. Met lotgenoten werken we in eerste instantie aan fitheid, met een combinatie van lichte duurbelasting en krachtelementen. We verbinden oefeningen en spelletjes zoveel mogelijk aan tennis, en zoeken manieren om spelers op allerlei manieren met elkaar te laten bewegen / sporten. Zo worden geblesseerde spelers weer spelers, die met een doel naar de vereniging komen.
Voorbeelden
1. Wie kampt met een frozen shoulder, leert met de niet-dominante arm tennissen. Hierdoor verbetert de coördinatie enorm, wat bijdraagt aan het snel re-integreren als de schouder weer mag worden belast.
2. Wie ingrijpend is geopereerd, moet wennen aan een lichaam dat anders aanvoelt en anders beweegt. Het wordt beperkt door littekenweefsel, afgenomen spierkracht en/of een prothese. In de les onderzoeken we wat er wel kan en hoe we de slagen aan het nieuwe lichaam kunnen aanpassen. Zo overbruggen we stap voor stap de mentale afstand die in de periode van ziek zijn tot tennis en de tennisvereniging is ontstaan.
3. Wie na knieproblemen de weg terug zoekt, werkt aan kracht en vooral aan vertrouwen. We doen aanvankelijk geïsoleerde, veilige oefeningen. Naarmate de belasting groter mag worden, worden de oefeningen vrijer en leert de leerling de knie (letterlijk) stapje voor stapje opnieuw te vertrouwen.
Laaghangend fruit
Ook kijken we wat je buiten dit uurtje om nog aan sport & bewegen zou kunnen doen, zonder er extra tijd aan kwijt te zijn. Wie herstelt van een borstoperatie kan tijdens wandelingen met de hond bovenhands (opslag) en onderhands (forehand) een bal weggooien. Met de andere hand kun je een frisbee gooien (backhand). Wie herstelt van een knieblessure en wandelingen maakt, kan de ondergrond afwisselen (niet alleen verharde paden volgen) om de spieren rondom de knie te versterken. En wie met een frozen shoulder of een tennisarm kampt, kan thuis (al dan niet met de kinderen) allerlei ballon-spelletjes spelen (ik stuur wel een paar instructiefilmpjes). Of ga bij lekker weer af en toe suppen in plaats van wandelen.
Tot slot
De behandeling en re-integratie zijn niet succesvol als de fysiotherapeut zegt dat “u alles weer voorzichtig mag gaan proberen”. De re-integratie is pas een succes als de geblesseerde weer voluit de sport kan doen die zij / hij heeft gekozen. Hoe vroeger in de behandeling je al in het klasje deelneemt, hoe beter. Als we in dit wekelijkse uur kunnen bijdragen aan herstel of zelfs herstelgericht oefenen / trainen, is het voor mij fijn om contact met de behandelend fysiotherapeut te hebben. Belangrijk: Dit trainingsuur is geen vervanging voor een bezoek aan een arts of fysiotherapeut!
Interesse? Stuur me een berichtje op 06 41375642.
Fulco
Nieuwscategorieën